Reacties

‘Tot die tijd had ik altijd het gevoel gehad dat ik niets kon. Ik mocht mijn dromen niet verwerkelijken. Ik kan dat accepteren als blijkt dat ik als persoon iets niet kan, maar ik wil niet bij voorbaat, omdat ik doof ben, beperkt worden.’

U kunt hier uw reactie kwijt op het boek Verhaal halen bij doven.  U kunt ook vragen stellen, oproepen doen aan bekenden die u uit het oog bent verloren en bijvoorbeeld ideeën uitwisselen.


Harry Knoors schreef:
Van Veen’s boek is fascinerend! Niet omdat hij de geschiedenis van de doveninstituten beschrijft. Dat is eerder en vaker gebeurd, uitgebreider ook, al heeft Van Veen enkele wetenswaardigheden weten op te diepen die mij nog niet bekend waren. Maar de werkelijke verdienste van Van Veen is dat hij de geschiedenis van de Dovengemeenschap heeft opgetekend. Een geschiedenis tegen de verdrukking in. En een geschiedenis met zeer pijnlijke kanten. Verbod van gebarentaal, bevoogding door horenden, misbruik in internaten, het komt allemaal en indringend voorbij. Een geschiedenis ook met wortels in de vroege 20e eeuw, de tijd dat dovenverenigingen nog vaak bevoogd werden door alwetende horenden. Maar gaandeweg werden ze steeds zelfstandiger, steeds eigengereider, steeds zelfbewuster. En dat is misschien wel een van de belangrijkste inzichten in het boek. Niet de erkenning van gebarentaal noch het profileren van Dovencultuur is de belangrijkste verworvenheid die dove mensen hebben weten te bereiken, maar de mogelijkheid om hun leven zo in te richten en zo te leven als ze zelf willen. Die vrijheid, die moet behouden worden, ook in dit 21e eeuwse CI tijdperk.
‘Verhaal halen bij doven -een geschiedenis’ is een aanrader voor alle lezers. Maar ik vind het verplichte kost voor iedereen die professioneel dan wel anderszins bij dove mensen betrokken is.
Bron: http://www.kentalis.nl/Professionals/Onze-expertise/professionals-vertellen/Verhaal-halen


fam Stoel schreef:
Wij vonden het heeel leuk om te zien bij de film.
Heel erg bedankt.


Gardy van Gils schreef:
Ik heb dit boek van de schrijver persoonlijk mogen ontvangen en in twee avonden had ik het uit. Leest heerlijk weg. Een prachtig, rijk geïllustreerd overzichtswerk. Mooi dat in dit boek, doven in Nederland, voor de verandering, niet weggezet zijn als beklagenswaardige mensen maar als volwaardige burgers. Het zijn juist de schrijnende voorbeelden over hoe horende pedagogen, betweters en wetenschappers zich gedragen hebben tegenover doven die in het oog springen. De schrijver heeft niet geschroomd hier en daar stenen te lichten en pijnlijke stukken geschiedenis bloot te leggen waardoor dit boek een pareltje geworden is. Voor iedereen die maatschappij-kritisch is, zich stoort aan het paternalisme jegens minderheidsgroeperingen, zich bewust wil zijn van de verziekte machtsverhoudingen waarbij ‘niet-gehandicapten’ meenden ‘gehandicapten’ te mogen onderdrukken is dit boek een aanrader. Opdat wij leren van de geschiedenis dat zich helaas herhaalt tot op de dag van vandaag.


Marjolein Veldman schreef:
Een mooie verrassing, de uitgave van jouw boek ” Verhaal halen bij doven”! Ik ga het met veel belangstelling lezen en ben heel benieuwd of er parallellen zijn met doven in Marokko. Hartelijks, Marjolein


Reageer